De onderdelen van een EPC
Het energieprestatiecertificaat, oftewel het EPC, is verplicht voor te leggen als verkoper of verhuurder van een woning. We schreven eerder al een algemene uitleg over wat het EPC is, hoe u het attest in 4 stappen verkrijgt en wat het EPC keuring nu juist inhoudt. In dit artikel nemen we de verschillende delen van een EPC onder de loep, aan de hand van een voorbeeld.
1. Adres, afbeelding en soort bebouwing
Elk EPC bevat het adres van het pand, alsook de soort bebouwing. Dit voorbeelddocument is opgemaakt voor een woning in gesloten bebouwing, maar hier had bijvoorbeeld ook open bebouwing of appartement kunnen staan. Ook bevat het EPC een certificaatnummer, dit kan gebruikt worden om het EPC te publiceren zonder een specifiek adres te geven. Het EPC bevat ook een duidelijke afbeelding van de voorgevel van het pand.
2. Verbruik van de woning
Onder het adres en de soort bebouwing bevindt zich het verbruik van uw woning in kilowatt per vierkante meter per jaar (kWh / m2 jaar). Hoe lager deze score hoe minder uw huis verbruikt, hoe beter. Deze score wordt weergegeven op een schaal van F (zeer slecht) tot A+ (zeer goed). De Vlaamse energiedoelstelling van 2050 is om elke woning in A of A+ te krijgen, anders gezegd een verbruik van minder dan 100 kWh / m2 jaar.
3. Datum van afgifte en geldigheid
Het EPC is tien jaar geldig, tenzij er ingrijpende renovaties hebben plaatsgevonden. Er moet dus geen nieuw EPC worden opgesteld per verkoop of verhuur. Belangrijk voor een ouder EPC is dat het geldig is tot de datum van het verlijden van de notariële akte.
4. Huidige staat van de woning
Hier worden twee mogelijke opties gegeven om aan de energiedoelstelling te voldoen. Deze adviezen zijn zeer algemeen en worden op elk EPC weergegeven. Wenst u concreet advies over uw specifieke woning? Laat dan een energieaudit doen door een energiedeskundige type B. Vraag hier een energieaudit voor uw woning aan.
Zoals u ziet in de voorbeeldafbeelding wordt per onderdeel van uw woning de vergelijking gemaakt met de Vlaamse energiedoelstelling van 2050. Hier ziet u hoeveel concrete verbetering er nodig zal zijn per deel. Onderaan dit deel wordt herhaald of de woning wel of niet voldoet aan deze doelstellingen. Verder in het EPC wordt uitgelegd waarom het aan te raden is nu al te beginnen met BENOveren.
5. Overzicht aanbevelingen
5.1 Algemene aanbevelingen om het verbruik van uw woning te verlagen
De tabel is onderverdeeld in drie kolommen. De eerste is de huidige situatie waarin elk geïnspecteerde onderdeel van uw woning zich bevindt. In de tweede kolom vindt u algemene aanbevelingen en in de laatste kolom vindt u een gemiddelde prijsindicatie. U moet al over een groot kapitaal beschikken om al deze aanpassingen op korte termijn te doen. Daarom neemt u best contact op met een expert om te bespreken in welke volgorde u best te werk gaat. Hoe sneller u start, hoe meer u uw kosten kan spreiden. U zal ook een specifiekere prijsindicatie krijgen van uw expert. Maak hier een afspraak met een energie expert.
5.2 Energielabel na de uitvoering van de aanbevelingen
Hier ziet u, aan de hand van de icoontjes, welke sprongen u maakt op de schaal als u de aanbevelingen volgt in de gesuggereerde volgorde. Er wordt ook een indicatief label gegeven van na de renovatiewerken. Dit is het verbruik dat uw woning zou hebben nadat alle aanbevelingen zijn opgevolgd.
5.3 Aandachtspunten
Bij de aandachtspunten vindt u weer enkele algemene adviezen waar u best rekening mee houdt als u uw woning energiezuiniger wil maken.
Let op: Aandachtspunten op het EPC worden standaard gegenereerd op de wijze die de Vlaamse overheid heeft vastgelegd. Voor specifiek advies over uw woning schakelt u best een expert in.
6. Energieprestatiecertificaat (EPC) in detail
Hierna worden de bevinden van het EPC verder besproken. Maar eerst wordt er algemene informatie over de opmaak van het EPC vermeld, de Vlaamse doelstellingen van 2050 besproken en gewaarschuwd voor asbest. Daarbovenop worden er tien redenen gegeven waarom u nu al zou moeten beginnen met BENOveren.
7. Verschillende onderdelen
Een woning bestaat uit verschillende onderdelen die verbonden zijn met elkaar. Als u kiest voor renovatiewerken moet u keuzes maken over welk aspect prioriteit krijgt en tegelijkertijd een logische volgorde aanhouden. Het is dan ook belangrijk te werken met een ‘masterplan’ bij het renoveren. Per onderdeel worden hier de invoergegevens van de energiedeskundige weergegeven. In dit voorbeeld ziet u de analyse van de muren: de problemen, de algemene adviezen en een prijsindicatie. In uw EPC zult u dit vinden voor elk deel van uw woning.
Pas op! Per onderdeel staan hier enkel algemene zaken die u best in acht neemt bij het BENOveren van uw woning. U laat u best bijstaan door een expert om deze gegeven grondig te analyseren en hieruit conclusies te trekken. Zij geven deskundig advies per onderdeel.
8. Toelichting prijsindicatie
Per onderdeel uit de aanbevelingen wordt er een prijsindicatie gegeven over die specifieke werken. Een schatting hiervan maken is niet makkelijk aangezien deze indicaties standaard worden gegenereerd op de door de Vlaamse overheid vastgelegde wijze. In dit deel worden de indicaties verder toegelicht en genuanceerd. Wilt u meer informatie over de mogelijke kostprijs van renovatiewerken? Neem dan contact op met een onafhankelijke vakman en maak in samenspraak met hen een weloverwogen keuze.
Het belang van onafhankelijk advies
Voor deskundig advies op maat van uw woning, neemt u best contact op met een energiedeskundige type B. Deze expert staat u bij voor een goede uitvoering van uw renovatiewerken, geeft u tips voor de volgorde van de renovatie, geeft u specifieke prijsindicaties,… . Het is dus niet voor niets dat hier gehamerd op wordt, want enkel zo vermijdt u onverwachte kosten. Neem contact op met de onafhankelijke experts van Energierenovatie Specialist en zet de nodige stappen voor een betere woning. Ook voor het opmaken van een EPC bent u bij ons aan het juiste adres.