EPC attest: hoe verkrijg ik het? In 4 stappen

Bent u van plan een huis of appartement te verkopen of verhuren? Dan is het voorleggen van een EPC attest verplicht. We schreven eerder al een artikel om uit te leggen hoe dit energieprestatiecertificaat tot stand kwam en wat het EPC nu precies is. We leggen u dan ook graag uit hoe u uw EPC attest verkrijgt, in vier stappen.

EPC attest

1. Offertes aanvragen en vergelijken

Er is geen vaste prijs verbonden aan het opmaken van een EPC attest. Juist daarom is het belangrijk u goed te informeren over verschillende mogelijkheden bij verschillende experts. Een EPC kan enkel worden opgesteld door een energiedeskundige type A. Neem dus contact op met verschillende experts werkzaam in uw buurt en bekijk hun offertes grondig. Deze kunnen verschillen op basis van werkwijze, de tijdsduur en uiteraard op basis van prijs. De richtprijzen liggen tussen 100 en 240 euro en hangen vooral af van de grootte van uw woning. Een specifieke richtprijs per type bebouwing gaven we aan in het artikel over de EPC keuring.  Vergeet zeker niet al op voorhand te vragen wanneer de energiedeskundige beschikbaar zou zijn om de EPC keuring uit te voeren. Een goede energiedeskundige levert een uitgebreide offerte aan met zoveel mogelijk informatie.

2. Contact opnemen met de energiedeskundige en afspraak voor EPC attest maken

Nadat u uw keuze heeft gemaakt neemt u opnieuw contact op met de energiedeskundige type A om de afspraak vast te leggen. Hier spreekt u dan ook het definitieve moment af waarop het EPC attest zal worden opgemaakt en wanneer u uw EPC in uw brievenbus of mailbox ontvangt. Nu kunt u beginnen met de EPC keuring voor te bereiden. Hou er rekening mee dat een EPC attest verplicht is bij het plaatsten van het zoekertje voor uw woning.

3. Zorg ervoor dat de keuring voor het EPC attest zo vlot mogelijk kan gebeuren

We schreven eerder al een artikel over het verloop van de EPC keuring, waarin we handige tips geven om de keuring van uw eigendom zo vlot mogelijk te laten gebeuren. Onder andere ervoor zorgen dat alle ruimtes vlot bereikbaar zijn en belangrijke documenten klaarliggen (facturen van vorige isolatiewerken, bouwplannen,…) zal hier enorm bij helpen. Hoe sneller alle metingen gedaan worden, hoe sneller u over uw EPC attest beschikt.

4. Ontvangen van uw EPC attest

Uiteindelijk ontvangt u uw EPC attest, met alle informatie en aanbevelingen. Hierin leest u het geschatte verbruik per vierkante meter, per jaar van uw woning. Per onderdeel (dak, muren, vensters,…) wordt de huidige stand van zaken gegeven en hoe rendabel dit is, alsook de aangeraden energierenovatiewerken en een prijsschatting hiervan.

Wat nu?

Vanaf het moment dat u uw EPC in handen heeft kunt u het zoekertje voor verkoop of verhuur plaatsen. Maar misschien wilt u er eerst zelf mee aan de slag, om uw woning te optimaliseren of interessanter te maken voor toekomstige kopers. Het lezen en correct begrijpen van het EPC attest is niet altijd even voor de hand liggend. Mogelijk komen er vragen op over de volgorde van aanbevolen renovatiewerken. Een regelmatig voorkomende vergissing is een gevelrenovatie vlak na een dakrenovatie, waardoor het dak daarna toch nog moet worden aangepast aan de nieuwe gevel. Voor de verschillende categorieën in het EPC attest gelden vaak verschillende adviezen.

Het is dus aan te raden uw EPC attest grondig door te nemen samen met een energiedeskundige om deze informatie ten volste te benutten. Een ervaren vakman zoals de experts van Energierenovatie Specialist kan u advies geven over uw specifieke situatie en op deze manier zorgen besparen bij de verkoop of toekomstige problemen helpen voorkomen.