Een EPC keuring: wat houdt het in?

Bij het verkopen of verhuren van uw woning bent u verplicht om een energieprestatiecertificaat (EPC) voor te leggen aan de koper/huurder. Het EPC is een document dat aan de hand van een score het verbruik van uw woning weergeeft. Meer informatie over het EPC leest u hier. Ook schreven we al een artikel over hoe u in vier stappen een EPC attest krijgt.

EPC keuring

Wat houdt een EPC keuring in?

Bij een EPC keuring doet een type A energiedeskundige, een door de overheid aangestelde expert voor de keuring van residentiële woningen, een inspectie van het verbruik van uw woning. De expert zal de woning zowel langs de binnen- als buitenkant onderzoeken. Er zullen zaken worden gecontroleerd als verwarmingsinstallaties, ventilatiesystemen en warmwaterproducties (zonnepanelen, warmtepomp,…), maar ook de isolatie die zich in de muren en/of daken bevindt. Alle gegevens worden genoteerd en later in een computerprogramma gestoken. Op basis hiervan zal de expert het certificaat opstellen die u later via de post krijgt toegestuurd.

Voorbereiding op de EPC keuring

Eerst en vooral moet u een afspraak maken bij een energiedeskundige, dit kan bijvoorbeeld via onze contact knop. De deskundige komt dan op het afgesproken tijdstip langs voor de keuring uit te voeren. U kan deze keuring voorbereiden en dus versnellen door bijvoorbeeld de bouwplannen van uw woning op voorhand klaar te leggen. Zo hoeft de expert niet eerst heel de woning op te meten en kan hij direct aan de echte analyse beginnen. Ook facturen van isolatiematerialen, boiler, warmteketels, ramen,… zijn zeer interessante informatie voor de expert. Hoe meer informatie u op voorhand heeft over uw woning, hoe specifieker het EPC zal zijn en hoe minder tijd de keuring in beslag zal nemen. Een win-win-win situatie dus!

De duur van een EPC keuring?

De duur van een EPC keuring hangt af van de complexiteit van uw woning. Als u een grote woning wil laten onderzoeken, zal dit uiteraard meer tijd in beslag nemen dan een klein appartement. Het opmeten van de woning neemt meestal het grootste deel van de tijd in beslag. U moet toch rekenen op een tijdspanne van 1 tot 3 uur voor een volledige inspectie. Maar zoals hierboven vermeld, kan u het onderzoek versnellen door zo veel mogelijk informatie op voorhand te voorzien.

Prijs van een EPC keuring

De prijs van een EPC keuring hangt af van uw woning. Hoe groter of complexer uw woning is om te onderzoeken, hoe langer het onderzoek en het verwerken van de gegevens zal duren. Er zijn geen vaste prijzen voor een EPC keuring, omdat elk huis anders is. Daarom geven wij u een richtprijs per woningtype:

  • Studio: 100 – 130 euro
  • Appartement: 110 – 140 euro
  • Rijhuis: 120 – 160 euro
  • Halfopen bebouwing: 150 – 190 euro
  • Open bebouwing: 170 – 240 euro

EPC keuring vs energieaudit

Een EPC keuring is niet te verwarren met een energieaudit. Het doel van een EPC  keuring is om het verbruik van uw woning in beeld te brengen en enkele algemene adviezen te geven om dit verbruik te doen dalen. Een energieaudit is eerst en vooral niet verplicht. Het is volledig vrijblijvend en wordt uitgevoerd door een energiedeskundige type B. U kan zo’n audit aanvragen met als doel om uw woning energiezuiniger te maken. Uit deze audit zal u kunnen afleiden waar de pijnpunten betreffende energieverlies in uw huis liggen. De audit zal ook specifiek advies geven om de gebreken binnen uw woning aan te pakken. Zo’n audit duurt langer dan een keuring en de kostprijs ligt ook hoger.

Hopelijk bent u nu meer geïnformeerd over het EPC en de rol die het speelt bij het kopen en verkopen van woningen. Bij Energierenovatie Specialist staan we u graag bij met advies op maat van u en uw woning.