Wat is EPC?
Wat is EPC? Sinds 2008 is een energieprestatiecertificaat (EPC) verplicht bij het verkopen of verhuren van het meeste vastgoed in België. We vatten voor u graag alle relevante informatie samen betreffende een EPC, onder andere de evolutie van deze wetgeving. Ook leest u hier waarom het EPC oorspronkelijk is ontworpen en hoe u dit certificaat verkrijgt.
Wat houdt een EPC in?
Kort gezegd geeft een EPC het geschatte energieverbruik weer van een woning op basis van een erkende schaal. Na een inspectie door een erkende energiedeskundige geeft deze uw woning een score die past op een schaal van A+ tot F. Meer informatie over wat deze scores nu exact betekenen leest u in ons artikel over de EPC keuring. De energiedeskundige evalueert het dak, de muren, de ramen en allerlei andere zaken waardoor het energieverbruik in uw eigendom wordt bepaald. Als gevolg hiervan geeft hij of zij dan ook mogelijke verbeteringen om deze score te verbeteren. Deze aanbevelingen worden gerangschikt op mate van belangrijkheid en gesorteerd per categorie en zijn voorzien van een prijsschatting.
Geschiedenis van het EPC
Vanaf november 2008 werd het aanbieden van een EPC aan kopers van appartementen en huizen verplicht. Kort hierna, in januari 2009 werd dit ook het geval voor huurders. Het certificaat is 10 jaar lang geldig en wordt van verkoper op koper doorgegeven. De volgende evolutie in de wetgeving rond het EPC vond plaats in 2020. Toen werd door de overheid beslist dat het energieprestatiecertificaat ook verplicht was bij de verkoop van kleine, niet-residentiële eenheden. Dit houden handelszaken, kantoren,… met een bruikbaar vloeroppervlakte kleiner dan 500m² in.
Uitbreiding van het werkveld van het EPC vanaf 2022
In 2019 besliste de overheid om een aanvullend EPC te verplichten vanaf 2022, meer bepaald het EPC voor gemeenschappelijke delen. Dit is onafhankelijk van eventuele verkoop of verhuur en is verplicht voor elk appartementsgebouw met meer dan één appartement. Hierin worden de delen waar de verschillende eigenaars samen over beslissen onder de loep genomen: het dak, de gemeenschappelijke ruimtes, installatie voor warm water en verwarming,… . Belangrijk om hierbij te weten dat dit EPC up-to-date moet blijven en dus moet worden herzien als er ingrijpende renovaties worden verricht.
Is een EPC verplicht?
Wilt u uw woning of appartement publiek verkopen, is een geldig EPC verplicht voordat u uw zoekertje plaatst. Hoe u een EPC aanvraagt in vier duidelijke stappen leest u hier. Doet u dit niet, riskeert u een boete van 500 tot 5000 euro. Het EPC moet minstens geldig zijn tot het verlijden van de notariële akte, voor verhuren is het EPC verplicht als het gaat om periodes langer dan twee maanden. Het is dan ook verplicht de EPC-score mee te delen op uw advertentie, behalve bij kleine zoekertjes in gedrukte media, kleine raamaffiches of kleine panelen aan uw huis met enkel “te koop/te huur” en een vermelding van het immobiliënkantoor.
Het EPC is enkel verplicht voor autonome wooneenheden, dus eigendommen met een eigen toilet, bad of douche, woonruimte en keuken of kitchenette, alsook met een eigen afsluiting van de openbare weg, erf of circulatieruimte.
In een beperkt aantal specifieke gevallen is het voorleggen van een EPC niet verplicht. Bij de verkoop of verhuur zonder publieke, schriftelijke advertenties, bij onbewoonbaar verklaarde woningen, bij de verkoop van een deel van het eigendom en bij de verkoop of verhuur van woonboten is het energieprestatiecertificaat niet verplicht.